HET VERHAAL ACHTER DE 

Peerdevisschers Walk


Uitwaaien aan zee, niets zaliger. Hier in Oostduinkerke, één van onze geliefde badplaatsen aan de Belgische Kust kan je simpelweg je hoofd leeg maken. Al decennia lang wordt de kustgemeente er geassocieerd met de vissersfolklore. Het levendig bewijs vormen de garnaalvissers te paard, in de volksmond Peerdevisscher genaamd. Daarnaast kan je er heerlijk wandelen langs de talrijke natuurgebieden en de Oostduinkerkse kustlijn.
 

Een trailwalk langs de mooiste natuurgebieden van de Westkust

De Peerdevisschers Walk vat je aan ter hoogte van duinengordel Witte Burg en de residentiële woonwijk Sint-Andre. Tijdens deze Flanders Trail loodsen verrukkelijke zandpaadjes afgewisseld met kronkelende wegen langs duinstruwelen, bosjes en enkele oude vissershuisjes je langs de mooiste natuurgebieden van de Westkust. Wat dacht je van De Witte Burg, de Schipgatduinen, Houtsaegerduinen, Oosthoekduinen, Krakeelduinen, Natuurreservaat De Westhoek, Dune du Perroquet, De Hoge Blekker, Cabourduinen en de Doornpanne ? Natuur in overvloed!

Oostduinkerke wordt al decennia lang geassocieerd met de vissersfolklore. Deze traditie wordt levendig gehouden in het Nationaal Navigo Visserijmuseum. Je denkt meteen ook aan de stoere garnaalvissers, die in hun knalgele jekkers op de brede rug van kolossale paarden nog op ambachtelijke wijze garnalen kruien.  De garnaalvissers te paard werden trouwens door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Van april tot november kan je hen aan het werk zien ter hoogte van de Schipgatduinen en de Groenendijk. 

Tijdens de Peerdevisschers Walk komt ook de dijk van Oostduinkerke met zicht op de deinende golven van de kolvende Noordzee ruim aan bod. Het strand wordt er gedomineerd door het imposante beeld van de Cloned Paardenvissers, waarmee de plaatselijke kunstenaar William Sweetlove een eerbetoon aan de Oostduinkerkse garnaalvisser bracht. Als toemaatje krijgen de deelnemers aan de 50 km er met de badplaats Bray-Dunes en Les Dunes Fossiles nog een stukje Noord-Frankrijk bij. 


KIES JOUW PEERDEVISSCHERS WALK

Peerdevisschers Walk DE ZONDAG route 15km

Een selectief parcours met strand, duin, dijk en enkele bijzondere natuurgebieden van de Westkust maakt van DE ZONDAG route 15 km, de ideale wandeling om het zog van de geoefende wandelaar de sfeer van Flanders Trails op te snuiven.

Peerdevisschers Walk 25 km

Een selectief parcours met strand, duin, dijk en polders langs de bijzondere natuurgebieden van de Westkust maakt van de Peerdevisschers Walk 25 km de ideale kustwandeling om in het zog van de sportievere wandelaars de sfeer op te snuiven.

Peerdevisschers Walk 35 km

Een selectief parcours met strand, duin, dijk en polders langs de bijzondere natuurgebieden van de Westkust maakt van de Peerdevisschers Walk 35 km de ideale kustwandeling voor de sportieve en meer geoefende wandelaar.

Peerdevisschers Walk 50 km

Een selectief parcours met strand, duin, dijk en polders langs de bijzondere natuurgebieden van de Westkust maakt van de Peerdevisschers Walk 50 km de ideale kustwandeling voor de meer geoefende wandelaar.